Liga st. žáků

Bez fyzických soubojů se nic moc dělat nedá, míní kyjovský Matyáš Jankůj

14letý Matyáš Jankůj střídavě hraje v dorostu a v juniorce. V první zmíněném týmu patří mezi nejdůležitější stavební kameny, kdy podle jeho slov se snaží věnovat hře s mladšími.

Matyáši, vy jste se velkým dílem podílel na dvou destrukcí Karviné, v jednom dni se Vám podařilo vsítit 14 branek. Pamatujete si každý jeden gól? Jakou zpětnou vazbu si berete z těchto zápasů?

Všechny góly si nepamatuji, ale na pár bych si ještě dokázal vzpomenout. Z obou zápasů jsem cítil, že by se chtělo věnovat víc hře s menšíma, přece jen tam máme věkově menší a jelikož si musí zvyknout na rychlejší hru, která ve starších je, oproti třeba přípravce a mladším žákům. I na trénincích se musí objevovat rychlejší cvičení.


Na jednu stranu je pěkné, že jste schopni tímto způsobem přehrát soupeře, nevypovídá to také ale o nevyrovnanosti soutěže? Jak vnímáte ostatní týmy v lize?

Já bych neřekl, že by to bylo nějaké nevyrovnané, jen pouze ostatní týmy nemají k dispozici starší zkušenější hráče. Kdybych proti Karviné nehrál, tak bych řekl, že by to byly určitě vyrovnané zápasy. Ten rozdíl dělají ty zkušenosti a určitě síla jak v soubojích, tak i ve střelbě.


Ve 14 letech zasahujete i do Extraligy juniorů, jaký je to pro vás nastupovat s o několik let staršími hráči? Bojíte se v soubojích?

Tak já vlastně nastupuji za Bulldogs Brno, kde už rok hrál můj bratr a na oplátku pár hráčů ještě hrálo dorost u nás v Kyjově, takže jsem tam pár kluků už znal. První nástup do zápasu byl trochu stresovější, protože jsem byl hned nasazen do druhé pětky, za což jsem rád, protože mě to motivuje dělat něco navíc. Přestože jsou kluci v Brně starší, tak mě vzali k sobě a bavíme se normálně. Někdy si děláme i srandu sami ze sebe. V soubojích se nebojím, dost jsem se bál před nějakou dobou, když jsem nastupoval do dorostu, ale zlomilo se to ve mně hned druhý zápas, kdy jsem pochopil, že bez toho se nic moc udělat nedá. Takže se osobních soubojů nebojím a jdu tam naplno, i když je to třeba o 3 hlavy větší kluk.


Co pro vás znamená hokejbal? Jaký k němu máte vztah?

Hraji hokejbal už nějaký ten rok, konkrétně už to je 7 roků, takže k němu mám dobrý vztah. Je to pro mě vlastně takový místo, kde se můžu vyběhat a vyblbnout.

Tabulka Liga starších žáků - Morava
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Jihlava
12 88:30 33
2.
HBK Medokýš Martin
15 99:48 31
3.
HBC Malenovice
14 90:39 29
4.
HBK Kyjov
13 52:44 23
5.
HBK Roconaba Zohor
15 42:53 18
6.
HbK Karviná
14 51:78 16
7.
Eagles Brno
14 48:91 15
8.
TJ Sokol Poruba
13 15:102 0