2. liga

Třeba odvysílám i finále druhé ligy Morava-Jih, prozrazuje král přímých přenosů Pavel Křivan

V rámci připravovaného přímého přenosu sobotního utkání mezi SK Jihlava a SK Sudoměřice jsme při této příležitosti vyzpovídali opravdového guru přímých vysílání hokejbalu v celé Evropě. Pavel Křivan, nedávno hráč SK Jihlava, bude se svým BedrWood Studio utkání vysílat.

Pavle, dřív jste aktivně hrával za tým SK Jihlava, dnes Vás vidíme v roli kameramana, jaký to byl pro Vás přechod z prostoru uvnitř mantinelů do prostoru mimo mantinely za kameru? Nechybí Vám hokejbal?

Pro mě to byl spíše přechod cílený a to z několika důvodů. Rozhodl jsem se tento sport spíše propagovat. Asi tím nejdůležitějším faktorem byla inspirace u mého synovce. Na YouTube si našel sport, který ho oslovil a začal ho sledovat a následně i provozovat. Napadlo mě, že by to mohlo fungovat i u hokejbalu. Letos jsem vysílal např. Memoriál Libora Topolánka - turnaj dorostenců a odezva i sledovanost byla výborná. Společně s Tomášem Wróbelem jsme natočili dokument, který je vlastně taková reklama na hokejbal a čeho je schopen jeden hráč dosáhnout. Přišlo mi celkově líto, že právě hokejbal není tak prosazován mediálně. Přitom je to dostupný sport pro každého. Vezměte si letošní Mistrovství světa v hokejbale. Člověk, aby se mohl koukat na náš národní tým, musel si koupit aplikaci a pak viděl černou síť a pevně nainstalovanou kameru jedním pohledem? Celkem hanba. Zvlášť když to bylo placené… To je další důvod. Snažím se ty zápasy zkvalitnit i pro samotného diváka, i když mě občas provází technické potíže(smích). Naštěstí je odezva spíše kladná a počet diváků roste. Tak se mi to nejspíš daří a doufám také, že to už nějakého mladíka nebo slečnu přilákalo na hřiště.

A jestli mi hokejbal chybí? Sice už na sobě nemám výstroj, ale součástí toho sportu jsem pořád. Občas mi chybí ty zážitky z kabiny, ale když mohu, rád za klukama do kabiny zajdu a nostalgicky vnímám i tu atmosféru zápasu.


Vlastníte společnost BedrWood Studio, která je známá hlavně také tím, že se stará o přímé přenosy našeho pětinásobného mistra z Kert Parku Praha. Jak moc je pro Vás náročné obstarat tyto přenosy a sestřihy ze zápasů Kertu?

Ze začátku to bylo celkem hodně náročné. Byl jsem opravdový laik. Nevěděl jsem o vysílání živých přenosů vůbec nic. Naštěstí s pomocí přátel, internetu a hlavně nenechat se odradit problémy, se to nakonec nějak povedlo dát dohromady. Můj potenciál je v tom, že se snažím pořád něco vymyslet, jak to více vylepšit. Bohužel mě brzdí, že jsem na vše sám. Ovládat kameru, časomíru, samotný chod přenosu. Jsou to “hoňky“. Proto prosím omluvte, pokud se během přenosu objeví nějaký nešvar, ale být sám na vše není žádná legrace. Minulý víkend při vysílání Československého Superpoháru mi pomohl zkvalitnit přenos svým komentářem Ondra Novotný. Za což mu moc děkuji. Sestřihy většinou zaberou několik hodin. Musíte se kouknout na ten zápas vlastně znovu a nějaký záběr několikrát pustit dokola znovu a znovu. Podle mě by ve filmech mělo být hned uvedeno v titulcích střih a pak až hlavní role herců. Ti lidé od střihu jsou nedocenění.  A pak se celý kolotoč opakuje. Výroba grafiky, preview na další zápas. Zjišťovat informace o týmu, který hraje příští zápas. Je to práce na celý týden, protože se tomu věnuji až po svém běžném zaměstnání. Proto určitě potěší každá kladná odezva a dává sílu v tom pokračovat. Když za Vámi poté přijdou ikony Kertu Praha, zahřeje to víc u srdíčka, že borci ke kterým jsem vždy vzhlížel, skládají poklonu mě… A nejen z Kertu. Jsou to i hráči, trenéři z ostatních klubů. Samotná pochvala a poděkování od předsedy svazu pana Komárka, Filipa Červinky a dalších. Moc si všech jejich poklon vážím. Navíc i nabídek přibývá, mohu být se současnou situací spokojen. Důležité ale je, aby se z koníčku nestala povinnost. Pak to přestává být koníčkem. To se mi nesmí nikdy stát.


V sobotu se koná šlágr kola 2. ligy mezi SK Jihlava a SK Sudoměřice. Na této akci budete i s kamerou Vy a Váš BedrWood Studio. Můžete divákům prozradit na co se mohou v sobotu z vaší strany těšit?

Kdybych řekl, na co se mohou těšit, už by to nebylo překvapení a neměli by se diváci na co těšit (smích). Dělám si legraci. Já doufám, že na přenos bez poruchy a kvalitní hokejbal. Někdo by si mohl říct ve 2. Lize na kvalitní hokejbal? Sudoměřice hrály několik let extraligu a v Jihlavě působí hned několik mistrů České republiky v hokejbale (Střecha, Blaško, Javorka). Myslím si, že se bude určitě na co koukat. Nějaké to předzápasové preview, ale s přestávkovým programem to bude horší. Přestávka zde trvá pouze 5 minut, bohužel tak krátké sestřihy nemám (smích).


Jelikož je to v této sezóně poprvé, kdy se bude vysílat přímý přenos z druhé ligy, bude to v této sezóně naposledy nebo Vás ve spolupráci s celkem SK Jihlava budeme s přímými vysíláními vídat v Jihlavě častěji?

Já myslím, že to v této sezóně určitě naposledy nebude. S Petrem Králem vždy probíráme už na začátku sezóny, které zápasy by se mohly vysílat, byly by i divácky zajímavé a nekryly se s extraligou. V tomto zápase jsem musel udělat výjimku, i když Kert Park hraje v Plzni. Třeba stihnu obojí (smích). Člověk by neměl zapomínat odkud je, kde ho naučili držet hokejku, a tak trochu toho patriotismu si taky musím prosadit a tomu klubu to také vrátit. Navíc, co jsem postřehl, tak Petr Král má s SK Jihlava velké ambice tuto sezónu. Takže kdo ví? Třeba odvysílám i finále druhé ligy Morava-Jih.


Pavle, otázka na závěr, uvidíme Vás ještě v dresu SK Jihlava mezi mantinely? ?

Dobrá, že jste to vy, v sobotu si ho při kamerování na sebe vezmu, pomáhal jsem s designem nových dresů pro SK Jihlava, tak je potřeba tomu dát reklamu (smích). Ale jestli ho i opotím, co by hráč? Uvidíme. Pokud bude časový prostor, zdraví sloužit a přijde nominace od Petra Krále? Ještě bych si jeden zápas asi zahrál. Dlužím téhle hře rozloučit se gólem. Tak snad mě zase Peťan nedá do obrany (smích). Nechám to ale osudu.


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
2.
HBC Hodonín
13 60:28 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
13 41:65 6