2. liga

V Přibyslavicích budou řešit obměnu kádru

Útočník David Fiala vyhrál v barvách Jihlavy extraligu staršího dorostu, 1. ligu mužů, odehrál také několik sezón v seniorské extralize, ale nakonec se vrátil tam, kde s hokejbalem začínal.

Útočník David Fiala vyhrál v barvách Jihlavy extraligu staršího dorostu, 1. ligu mužů, odehrál také několik sezón v seniorské extralize, ale nakonec se vrátil tam, kde s hokejbalem začínal. V klubu J.V.S.K. Slza Přibyslavice plní tento neúnavný bojovník roli trenéra týmu a dlouhodobě patří také mezi nejproduktivnější hráče celé 2. ligy.

Davide, jak trávíš volný čas bez hokejbalu?
Kromě hokejbalu mám zálibu i v dalších sportech a ve volném čase chodíme s partou přátel na tenis nebo florbal. Často také vyrážím se svým psem, zlatým retrívrem, na procházku a jelikož je i dost práce doma na zahradě, tak relaxuju i tam (úsměv).

Co říkáš na restart Extraligy? Nemrzí tě, že se to nižších soutěží zatím netýká?
V první řadě mě mrzí, že prozatím nemohou hrát své soutěže děti. To je podle mě obrovský problém do budoucna pro všechny sporty, protože pauza už je moc dlouhá a děti si na pohyb odvykly. Určitě i my bychom rádi hráli svoji soutěž, na druhou stranu je logické, že se začíná od té nejvyšší. Tyto věci se však rozhodují ve vyšších patrech a my tak můžeme jen čekat, zda se soutěž ještě rozjede či nikoliv. Z mého hlediska už je to šibeniční termín a obávám se, že by se soutěž termínově dohrát už nestihla.

Snažíte se i přes dlouhou nucenou pauzu nějak trénovat?
Od chvíle, kdy se mohlo začít sportovat alespoň ve skupinkách, se scházíme dvakrát týdně a snažíme se nabrat zpět fyzičku a osahat si znovu hokejku. Jde spíše o hraní klasicky na dvě branky než o nějaký trénink, ale jsem rád, že se vždy sejdeme v počtu, ve kterém to dává smysl. Na spoluhráčích je vidět hlad po sportu, tak věřím, že si to přeneseme i do případných zápasů.

Nově otevřené hřiště v Okříškách jste si moc neužili...
Je to tak, i když na něj chodíme trénovat už přibližně dva roky, tak jsme zde kvůli pandemii odehráli jen dvě soutěžní utkání. Těšili jsme se, že budeme moci tento sport ukázat v Okříškách i široké veřejnosti, tak snad v dohledné době dostaneme znovu příležitost. Těší mě však fakt, že s námi chodí i hráči, kteří hokejbal hráli již v dřívějších dobách a díky novému hřišti se vrátili ke hře zpět.

Dotkne se covid-pauza chodu Vašeho klubu?
To asi všechno ukáže až budoucnost. Bohužel je už náš tým věkově starší a naskakovat do zápasů po tak dlouhé pauze nebude pro některé starší hráče zrovna jednoduché. Zatím jsem však nezaznamenal od nikoho, že by končil. Do budoucna ale musíme řešit omlazení kádru, aby tradice klubu, který funguje na hokejbalové mapě už přes 30 let, mohla i dále pokračovat.

Jsi hrající vedoucí mužstva. Jak moc je těžké skloubit všechny funkce dohromady?
V první řadě chci být hlavně hráč, který pomůže týmu na hřišti. Je však pravda, že krom toho se snažím kluky nějak řídit i taktickými pokyny a řešit veškeré organizační věci. Někdy tyhle věci ovlivňují i následný výkon na hřišti, protože člověk během zápasu řeší i jiné starosti, jako to, kdo má jít zrovna na hřiště, jestli funguje časomíra apod. (smích). Pokud zrovna nemáme zápas či trénink, tak často právě řeším věci okolo fungování klubu. Vím ale, že v každém klubu je někdo takový, kdo má tyto věci na starosti, protože v amatérském sportu se to ani jinak dělat nedá.

Dlouhodobě patříš mezi výrazné tváře soutěže. Nemáš ambice hrát vyšší soutěž?
Už od mládežnických let jsem hrál v Jihlavě nejvyšší soutěže, ať už to byla extraliga v dorostech, tak poté i extraliga mužů. Tu jsem si vyzkoušel kromě Jihlavy také v Hradci Králové. K tomu bych přičetl dalších několik sezón v první lize s Jihlavou. Když Jihlava začala hrát stejnou soutěž, jako nyní Přibyslavice, vrátil jsem se domů, abych si zahrál s klukama, se kterýma jsem s hokejbalem začínal. Snažím se i přes řadu zranění, kterými jsem si prošel, hrát alespoň na této úrovni. Pokud by se v blízkém okolí hrála vyšší soutěž a byl by o mé služby zájem, rád bych si samozřejmě vyšší soutěž zahrál, ale bohužel na Vysočině žádný takový tým v současnosti není.

Co čeká Slzu Přibyslavice v brzké budoucnosti za změny?
Jak už jsem naznačil v předchozích odpovědích, náš tým je věkově starší a musíme do budoucna doplnit kádr o mladší ročníky. V plánu je také přejmenování klubu na původní název Slza Okříšky. Uvidíme, co přinesou následující týdny. Pevně věřím, že i nadále bude náš klub konkurenceschopný a budeme se scházet v hojném počtu a z hokejbalu mít radost.

Díky za rozhovor a všem přeji hlavně pevné zdraví.


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6