2. liga

SK Jihlava je krůček od titulu

Během víkendu 27.-28.5. se v regionu Morava Jih rozhostilo finále mezi SK Jihlava a SK Sudoměřice. První finálové dvojkolo přineslo v Jihlavě krásné počasí, a ještě hezčí hokejbal. Společně si přiblížíme průběh jednotlivých duelů.

Sobota 27.5.2023, SK Jihlava – SK Sudoměřice 4:1

Před úvodním duelem 1. finálového utkání se vzdala minutou ticha pocta zesnulému hráči domácích SK Jihlava Lukáši Koudelkovi, který zahynul ve středu 24.5.

Úvodní skóre utkání otevřel hráč domácích Josef Ileček, který se na konci 10. minuty 1. třetiny prosadil za pomoci Pošvice a Bakuse a využil tak přesilovou hru, které předcházelo vyloučení hostujícího Kovalovského. První třetina nicméně již kromě několika potyček a nepřesných nahrávek nic nepřinesla.

Druhá perioda byla již více zajímavější. Domácí znalí svého prostředí přehrávali technickým rychlým hokejbalem hostující družstvo. Hostující tým domácím nestíhal, když faul sudoměřického Konderly potrestal domácí fantom Střecha s přispěním nahrávek obránce Jiřího Zemana. Stav utkání 2:0, atmosféra na hřišti houstla.

Třetí třetina přinesla již opravdový finálový duel se vším všudy. Podražení domácího Zemana využil ve 35. minutě přesilovkovým gólem hostující Chovanec ke snížení stavu na 2:1. S daným stavem utkání nesouhlasil ale domácí útočník Jaroslav Fejt, který po asistenci Davida Zemana zvýšil vedení Jihlavy již na 3:1. Po tomto gólu již na hřišti panovaly velké emoce a rozhodčí měli plné ruce práce s rozdáváním trestů. Ve 41. minutě ale svojí pověstnou pumelicí od modré čáry zvyšoval na 4:1 v přesilové hře obránce Jan Blaško. Kromě hromadné potyčky se do konce utkání již nic významného neudálo a SK Jihlava si připsala první finálový bod.


Neděle 28.5.2023, SK Jihlava – SK Sudoměřice 4:2

Startu 2. finálového utkání předcházelo dekorování týmu HBC Flyers Jihlava, kteří obsadili 3. příčku naší druholigové soutěže Morava Jih.

Úvod utkání vyšel opět lépe týmu z Vysočiny, kdy si první gól v utkání zapsal po asistenci Blaška Lukáš Pošvic, který po úprku po levém křídle dokázal zužitkovat svůj střelecký um a propálil hostujícího Petroviče. Sudoměřice nicméně ještě do konce 1. periody dokázaly vyrovnat, kdy zaúřadoval nejlepší střelec jihomoravského celku Martin Chovanec, kdy mu nahrávaly legendy českého hokejbalu Hujsa a Konderla.

Ve druhé třetině, a poprvé ve finálové sérii, to byly ale Sudoměřice, které se ujaly v utkání vedení. Tibor Valachovič, díky asistencích Mikuly a Davida Baláta, propálil brankáře domácích Lukáše Čáru.

Odpověď domácích na sebe ale nenechala dlouho čekat, když necelé 3 minuty poté kontroval na 2:2 Jan Střecha. Do konce 2. třetiny se ještě domácímu týmu podařilo dokonat obrat ve skóre, když opět, kdo jiný než Jan Střecha, za přispění Lukáše Pošvice upravil skóre na 3:2.

Vyrovnaný hokejbal byl k vidění i 3. třetinu, nicméně to byli právě jen domácí, kteří zásluhou mladíčka Bakuse dokázali zvýšit na konečných 4:2.

Zasloužené vítězství domácích, kterému přihlíželo 160 fanoušků, se odrazilo i na počtu střel v poměru 38:28. Sudoměřice ale zbraně rozhodně ve finálové sérii neskládají, na domácím asfaltu budou chtít Jihlavu minimálně dvakrát porazit a vynutit si již tak 5. finálový duel v Jihlavě.

Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6