Zprávy RSHb

Staň se součástí hry. Regionální svaz pořádá nábor nových rozhodčích

"No referee, no game!", tak zní motto současné kampaně pro nábor nových rozhodčích. Chtěli byste se stát rozhodčím a potřebujete detailnější informace? Využijte tohoto příspěvku, který kromě informací o zaškolení obsahuje i rozhovor s předsedou regionální komise rozhodčích.

Na otázky týkající se situace rozhodčích v regionu odpovídal předseda regionální Komise rozhodčích Michal Prudík.

Můžete osvětlit, jaká je situace s rozhodčími v regionu? Kolik členů přibližně čítá základna, jak náročné je zápasy obsazovat?

Situace s rozhodčími není v regionu příliš příznivá. Upřímně, bez pomoci svazových rozhodčích by taková 2. liga v regionu nemohla fungovat. Moc rádi bychom uvítali nové členy, protože už i někteří z toho mála dopředu avizoval konec své aktivní činnosti.

Co musí uchazeč o funkci rozhodčího před získáním licence splnit a absolvovat?

Na regionální úrovni není získání licence až tak složité. Stačí se pečlivě naučit pravidla hry a napsat testy na limitní hranici. Fyzické testy jako u rozhodčích vyšších soutěží nejsou v tomto případě nutné. Jako region můžeme novým uchazečům do začátků nabídnout i nějaké materiální zabezpečení.

Jaké vlastnosti uchazeče jsou podle vás pro vykonávání funkce důležité?

Jednou z nejdůležitějších vlastností je víkendová časová flexibilita, protože zápasů je skutečně spousta a rozhodčích, kteří mohou pískat kdykoliv, je málo. Hlavní je chuť začít a zkusit něco nového.

Co poté může funkce rozhodčího přinést a nabídnout?

Každý jedinec může mít jiné cíle. Pro někoho to může být výzva okusit něco nového, pro bývalé hráče změnit svou roli na hřišti, pro jiného je to chtíč dotáhnout to na určitou úroveň. Pro někoho může být samozřejmě zajímavé i finanční ohodnocení.

Můžete motivačně prozradit, za jak dlouho a na jakou úroveň se může rozhodčí s dobrým přístupem dostat?

Dobrý přístup se těžko popisuje a posuzuje. Uchazeč musí hlavně chtít, být pokorný a postupně se učit vnímat zápasy. Každý zápas jakékoliv věkové kategorie je vlastně nově nabytá zkušenost. Cíle může mít každý ty nejvyšší, ale nejlepší jsou dle mého názoru postupné kroky.

Českomoravský svaz hokejbalu navíc momentálně pro nové rozhodčí nabízí skvělé podmínky. Každý nový rozhodčí totiž pro začátek obdrží dres a helmu zdarma!

K tomu v průběhu podzimu každý proškolený rozhodčí získá další doplňky od Komise rozhodčích ČMSHb a po celou sezónu může využít 50% slevy na nákup oblečení pro rozhodčích (dresy, kalhoty, ribana, ...).

Stále váháte, zda do toho jít? Pak neváhejte vyzkoušet některý z webinářů, který je nabízen hned v několika termínech. Absolvovat školení a získat licenci můžete doslova z pohodlí domova. Webináře navíc budou během podzimní části probíhat každé dva týdny. Veškeré podrobnosti naleznete na tomto odkaze:

Termíny webinářů pro rozhodčí