2. liga

Základní část je u konce. Jak si vedly jednotlivé týmy?

V rámci základní části je dobojováno. Pojďme se společně podívat, jak si jednotlivé týmy v sezóně vedly.

V letošní sezóně startovalo ve 2. lize Morava-Jih šest mančaftů. Ty se spolu utkaly systémem každý s každým 4x s tím, že první čtyři týmy půjdou rovnou do semifinále. Play-off hrané na tři vítězné zápasy nakonec určí finalisty, jenž si to mezi sebou rozdají nejen o titul, ale také o vstupenku do baráže o prvoligovou příslušnost.


Lídři statistik jsou z Okříšek

V lize to bylo zajímavé až do úplného konce. O pořadí tak rozhodla až dohrávka, která zároveň uzavřela základní část ligy. V ní se blýskl útočník Mejzlík 5+1, který nakonec opanoval díky tomuto finiši tabulku střelců (25x) před brněnským Šírem (23x) a sudoměřickým Chovancem (22x). Možná by měl Šír větší šance na titul pro krále střelců, kdyby za rezervní tým Brna odehrál poslední zápasy základní části, ale prvoligové Brno si šikovného střelce povolalo na závěr jara. Marek Mejzlík měl navíc stabilní formu po celou základní část, a tak je nakonec koruna krále střelců ve správných rukou.

Kanadské bodování má stejného lídra v podobě Mejzlíka 37 (25+12). Na druhém místě se umístil jeho parťák z Okříšek Fiala 36 (13+23) a třetí příčku uzmul veterán Smutný 33 (13+20). Fiala opanoval „alespoň“ statistiky nahrávačů, kde byl s 23 asistencemi suverénní. Za ním zůstal Smutný z Flyers (20x) a jeho spoluhráč Jobák (19x).

Procentuálně nejlepším brankářem byl v základní části sudoměřický Kučera 92,8%. Za ním skončil jihlavský Čára 91,3%. Žádný jiný brankář se pak nedostal v úspěšnosti nad hranici 90%.


HBC Hodonín “B“ – 6. místo, 9 bodů

Hodonín se pustil v letošní sezóně do zajímavého projektu. První tým hrající 1. ligu založil rezervní tým, kde si seniorský hokejbal v průběhu roku okusilo několik šikovných mladíků. Ti sice za celou sezónu posbírali pouze 9 bodů, nicméně nabrané zkušenosti v budoucnu jistě zúročí. Navíc mladíci několik zápasů prohráli až v samém závěru, a tak se dá očekávat, že pokud Hodonín půjde stejnou cestou mládí i v příštím roce, můžeme od kluků očekávat výkony na jiném levelu. Však i v letošní sezóně dokázali uspět například na hřišti Sudoměřic! Nejproduktivnějším hráčem týmu byl Navrátil, který získal 16 kanadských bodů.

HBK Bulldogs Brno “B“ – 5. místo, 19 bodů

Buldoci letos pomýšleli na vyšší příčky. Po povedeném podzimu pak přišla na jaře řada porážek. Hlavně na venkovní zápasy doplatila rezerva prvoligového týmu na marodku. Navíc v jarní části soutěže měl řadu zraněných také A-tým, a tak bylo logické, že Buldoci vsadili především na svoji čest v první lize. Nicméně si svěřenci trenéra Hejmala pomýšleli na medaile. Na podzim porazili Flyers, SK a obrali o bod Sudoměřice. V zimě pak absolvovali úspěšný turnaj v Jihlavě, kde uzmuli třetí příčku v celorepublikové konfrontaci. Jaro už tak povedené nebylo a je z toho páté místo mimo příčky pro účast v play-off. Nejproduktivnějším hráčem týmu byl Šír s 23 kanadskými body.


JVSK Slza Okříšky – 4. místo, 30 bodů

Okříšky byly v základní části nepříjemné pro všechny soupeře. Několikrát obraly o body první tři týmy v tabulce. Na domácím nově zrekonstruovaném hřišti to navíc v play-off bude za vydatné podpory místních fanoušků. Slza by ráda po letech udělala medailový úspěch. A určitě se s ní počítat musí. Vždyť v jejím kádru působí nejproduktivnější hráči soutěže a může se opřít také o vyrovnanou brankářskou dvojici. Slza mohla pomýšlet i na vyšší příčky pro play-off, ale nezvládla klíčové duely s tabulkovými sousedy hlavně na venkovních hřištích. Pro play-off však nabrala dobrou formu, kterou potvrdila výhrou v Sudoměřicích. Nejproduktivnějším hráčem Slzy byl Mejzlík => 37 kanadských bodů.


HBC Flyers Jihlava – 3. místo, 35 bodů

Letci v lize bavili. Zkušenostmi nabytý mančaft se navíc stal nejofenzivnějším týmem, když nastřílel svým soupeřům 93 branek. A co se týče přesilovek, nemají Flyers v lize už vůbec konkurenci. Tento tým totiž dokázal využít 49% ze svých početních výhod, ve kterým vstřelil 29 branek! Dá se tak říci, že každá druhá přesilovka Letců = gól. V play-off pak bude hodně záležet, kdo se v dresu Flyers objeví v brance, neboť tento problém provází tento tým celým rokem. Dobrou zprávou je návrat útočníka Pospíchala, jenž se vrátil po zranění do sestavy. Nejproduktivnějším hráčem týmu byl Smutný s 33 kanadskými body.


SK Jihlava – 2. místo, 43 bodů

Jihlavské SK má za sebou jarní finiš, kdy se pokusilo smáznout jedenáctibodové manko suverénních Sudoměřic. Stíhací jízda se nakonec zastavila s rozestupem jediného bodu. SK tak může mrzet především nepovedený start soutěže, kde ztratil několik bodů. Velkou zajímavostí základní části je fakt, že ačkoliv Jihlava obsadila v tabulce druhou příčku, nikdo z jejich hráčů se neobjevil v TOP 10 kanadského bodování. Navíc má tým z Vysočiny dle statistik nejlepší obranu. Jeho nejproduktivnějšími hráči byli shodně s 16 kanadskými body Střecha s Králem.

SK Sudoměřice – 1. místo, 44 bodů

Na podzim ztratily Sudoměřice pouze bod. Jejich suverenitu nabourala až jarní část, kdy lídra vyjma Brna všechny mančafty postupně porazily. Z velkého náskoku byl nakonec ještě dramatický boj o prvenství v základní části, které znamená pro vyřazovací část vždy výhodu domácího hřiště pro úvodní duely série. Sudoměřice se mohly spolehnout hlavně na % nejlepšího brankáře základní části Kučeru s úspěšností 92,8%. Zkušený kádr se netají touhou vyhrát celou soutěž, a tak se pouze s prvenstvím v základní části jistě nesmíří. V individuálních statistikách v jejich týmu vynikal především 30ti bodový Chovanec.


Play-off startuje již o víkendu

SK Sudoměřice (1.) – JVSK Slza Okříšky (4.)

SK Jihlava (2.) – HBC Flyers Jihlava (3.)


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6