2. liga

Jan Kaluža: Hokejbal nám dělá radost, titul je jen třešnička na dortu

Nejlepší střelec play-off 2. Ligy Morava Jih hodnotí sezónu nejen v dresu SK Sudoměřice, ale také v dresu extraligového celku HBK Karviná. Jak velký je rozdíl mezi 2. Ligou a Extraligou?

Honzo, v této sezóně jste dotáhl tým SK Sudoměřice k titulu ve 2. Lize Morava Jih. Co pro vás tento úspěch znamená?
Neřekl bych, že dotáhl. Každý hráč, který nastoupil, měl na zisku titulu stejný podíl jako já. Každá výhra je pěkná, proto hokejbal hrajeme. Chceme, aby nám dělal radost. Titul je jen třešnička na dortu.

V individuálních statistikách jste zářil hlavně v play-off, kde jste se stal nejlepším střelcem. Byla to povedená sezóna ve 2. Lize i z osobní stránky?
Skočit z Extraligy do 2. ligy nebo naopak je hrozně velký skok. Každý, kdo Extraligou prošel, by měl ve 2. Lize, podle mě, trošku vyčnívat. Myslím si, že za Sudoměřice to byla povedená sezóna a já jsem rád, že jsem mohl klukům pomoct.

Ještě u 2. Ligy zůstaneme. Po základní části jste skončili na 1. místě. Šli jste tedy na papírově nejslabší tým, kterým byly čtvrté Okříšky. Sérii jste zvládli 3:0 na zápasy, ale zejména poslední dva zápasy jste vyhráli až po prodloužení. Jak hodnotíte tuto sérii.
Je to play-off a každý zápas je jiný. Zároveň ale každé utkání začíná za stavu 0:0. Okříšky mě mile překvapily. Mají tam pár moc dobrých hráčů, kteří hráli svou hru a to na nás platilo. Naštěstí jsme ale prodloužení v obou případech zvládli a postoupili.

Ve finále jste potom přehráli Flyers Jihlava poměrem 3:1 na zápasy. Jak vzpomínáte na tuto sérii?
Řekl bych, že to byl souboj mládí proti zkušenostem. My byli na konci ti šťastnější. Bylo to kvalitní finále. Samotného mě úroveň této série překvapila. Musím ale říct, že obě série v play-off byly náročné a my jsme rádi, že jsme je zvládli. Tím jsme zase trochu Sudoměřice v hokejbalu pozvedli.

Pojďme na extraligu. V Extralize jste nastupoval za tým HBK Karviná. Vaše cesta nakonec skončila ve čtvrtfinále. Pojďme ale ještě zhodnotit základní část, ve které jste skončili na 5. místě a řekněme si, že druhé Kladno mělo jen o 5 bodů víc. Byla to podařená základní část pro Karvinou?
Myslím, že základní část podařená byla. Skvěle nám vyšla hlavně jarní část a nebýt pár zbytečných ztrát, mohli jsme začínat play-off doma a vše mohlo být ještě trochu jiné.

Ve čtvrtfinále jste tedy narazili na 4. Most, který jste v základní části dokázali dvakrát porazit. Věřili jste si na soupeře i v play-off? Co na celou sérii říkáte?
Musím říct, že jsme si na Most věřili. Každý hráč jde do zápasu s tím, že chce vyhrát. A my jsme nebyli jiní. Bohužel se nám nepodařilo přes Most přejít a skončili jsme ve čtvrtfinále. Pro mě to bylo velké zklamání. Věřil jsem, že tento rok můžeme dojít dál než jen do čtvrtfinále. Ale Most hrál výborně. Skoro nic nám nedovolil a zaslouženě postoupil.

Jak velký rozdíl je mezi 2. Ligou a Extraligou?
Je to hrozně velký skok hlavně v rychlosti. Když jdete po Extraligovém zápase hrát druhou ligu, tak je to velmi příjemná změna. Opačně už to zas tak příjemné není (směje se).


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6