2. liga

Jarní část 2. ligy startuje. Bude mistrem premiérově Hodonín nebo Flyers?

O víkendu startuje jarní část 2. ligy Morava-Jih. Do druhé poloviny soutěže vstoupí jako lídři a velcí favoriti na celkové prvenství mančafty Hodonína a Flyers.

Podzimní část soutěže si podmanily týmy HBC Hodonín a HBC Flyers Jihlava. Oba prohrály pouze jedenkrát a na čele tabulky se předhánějí pouze o skóre. Na jaře pak oba čeká ještě vzájemný zápas v Hodoníně, který pravděpodobně rozhodne o prvenství v základní části. Další pronásledovatelé ze Sudoměřic mají již velký bodový odstup, a tak do boje o krále základní části zasáhnou spíše teoreticky, nicméně při zaváhání Flyers mohou uzmout ještě přímý postup do semifinále v podobě druhého místa.

HBC Hodonín

Klubu kolem Rapanta, Helešice a Hübla dorostla silná generace juniorů. Tento mix se zatím jeví jako velmi silný, protože dravé mládí podpořené o zkušené matadory drtí jednoho soupeře za druhým. Hodonínu aktuálně patří první místo v tabulce, navíc ho čeká ještě domácí zápas s Flyers. O jejich přímém postupu do semifinále asi nikdo nepochybuje a jejich fanoušci si právem brousí zuby na premiérový jihomoravský titul. Zatím nejdále v soutěži dokráčel do finále v roce 2017. Tahounem letošní sezóny je pak útočník Jakub Navrátil (8+9).



HBC Flyers Jihlava

Nestárnoucí letci nepřestávají udivovat. Bývalí extraligoví borci jako Smutný, Jobák, Brázda baví diváky i sebe samotné. Před letošní sezónou kvalitně doplnili tým o bývalé mladé hokejisty a na hřišti jim to šlape. Zatím průběžné druhé místo a odložené utkání značí povedenou podzimní část soutěže. Letci stejně jako jejich v letošní sezóně největší sok Hodonín jihomoravskou 2. ligu ještě nevyhráli, a tak by na jaře rádi pozvedli pohár pro vítěze. K němu měli nejblíže dva roky zpátky, kdy ve finále podlehli Sudoměřicím. Kanadskému bodování vévodí Smutný (9+11) a Jobák (7+13).


SK Sudoměřice

Loni stříbro, předloni zlato. S týmem ze Sudoměřic se musí počítat i letos, ačkoliv mají výsledky jako na houpačce. Nejofenzivnější tým dosavadní soutěže by rád opět do finále a také se na jaře pokusí porvat o přímý postup do semifinále. Bodový odstup na druhý tým je sice dva body, ale zároveň mají borci ze „Sudek“ odehráno o dva zápasy více. Lídrem statistik je pak kapitán Tomáš Pokovič (15+24), který si velký bodový náskok vytvořil hlavně díky kanonádě proti Zohoru (19:1), kdy soupeř dorazil bez brankáře a on se na 19 golech podílel 15 body. Sudoměřice navíc jako jediný zástupce z Jižní Moravy postoupily mezi posledních osm nejlepších týmů v Českém poháru.


SK Jihlava

Úřadující mistr se v probíhající sezóně hodně trápí. Obměna kádru, zranění a odchod několika lídrů zapříčinili, že mnohdy suverénní tým na podzim hodně bodů poztrácel. Přesto by mohl na jaře ještě teoreticky zabojovat o přímý postup do semifinále, protože má dva odložené zápasy, jeden dokonce s Flyers. Navíc se mluví na jarní část o posílení stávajícího kádru, a tak bude i pro soupeře Jihlava velká neznámá, přesto se s ní musí do bojů o medaile jistě počítat. Hodně bude záležet, zda-li najde na jaro oporu v brankovišti, kde zatím hodně paběrkovala a točila hned pět brankářů. V dosavadní sezóně tým táhne jako v předešlých letech útočník Střecha (8+10).


JVSK Slza Okříšky

Díky rekonstrukci hřiště odehrála Slza nejméně zápasů, a tak má do jara nejlepší výchozí pozici, co se týče týmů ze středu tabulky. Boj o účast v play-off bude vrcholit především ve vzájemných zápasech, z čehož by parta kolem Fialy a Mejzlíka mohla těžit. Doma totiž přivítá v přímých soubojích Buldoky i Zohor, kteří ji dýchají na záda. Další velkou zbraní by mohl být také nový plastový povrch, který městys úspěšně položil na konci podzimní části. V minulosti totiž platili velké výsledkové rozdíly, podle přechodu na různé povrchy hřišť. Lídrem bodování je pak tahoun Slzy Fiala (5+7).


HBK Roconaba Zohor

Slovenského účastníka čeká také tuhý boj o postup do play-off. Jejich klíčové zápasy se dají vyjmenovat na přímý souboj s Okříšky, Eagles, ale také domácí zápas proti Sudoměřicím. Doma je totiž Zohor nepříjemný a silný, neboť v loňském roce dokázal na své půdě porazit každého a v letošní sezóně si připsal například skalp Jihlavy. Zohor určitě na podzim doplácel na rekonstrukci svého areálu, kdy musel hrát zápasy v Bratislavě nebo Skalici. Přesun do domácího prostředí by mohl znamenat tolik potřebný impuls a hlavně velkou výhodu pro tamní mladíky, jenž pohyb na plastovém povrchu více zužitkují ve svůj prospěch. V osobních statistikách pak vynikají Baďura (2+5) a Krebs (1+6).


HBK Bulldogs Brno “B“

Rezervní tým Brna je zatím na první nepostupové příčce. Na play-off pak ztrácejí Hejmalovi svěřenci „jen“ dva body. Klíčové jarní zápasy je čekají s Eagles, Hodonínem, Okříšky a Jihlavou. Pokud se Brno sejde v plné síle, dokáže hrát vyrovnanou partii s každým. Tým z moravské metropole však doplácel na absenci mladíků z juniorky, která hraje svoji soutěž a také časté doplňování A-týmu v první lize. Přesto má Brno kvalitní tým na to, aby se na jaře porvalo o play-off a jistě své zbraně předčasně nesloží. Tahounem byl na podzimní část Šidla (6+7).


Eagles Brno

Mladý tým Eagles na podzim rozhodně bavil. V jejich zápasech padá spousta branek a skóre se přelévá z jedné strany na druhou. Bohužel „Orlům“ vždy dojde dech v závěrečné třetině. Možná to bude i absencí zkušeností u jejich mladých hráčů, přesto má tým do budoucna jistě velký potenciál. Na podzim dokázali hrát vyrovnané partie s Jihlavou, Hodonínem nebo Zohorem. Na účast ve čtvrtfinále budou na jaře ztrácet čtyři body a klíčové utkání je čekají především v derby s Bulldogs a venkovní zápas v Zohoru. Lídrem statistik je útočník Ohainka (8+1).


Brankářům v průběhu sezóny vévodí Drštička z Flyers, který má průměr obdržených branek 1,33 s procentuální úspěšností zákroků 94,4%. Další brankáři na 90% jsou hodonínský Pomajbík a zohorský Mendl.

Play-off

Do vyřazovacích bojů letos postupuje z osmi týmů pouze šest. První dva týmy jdou rovnou do semifinále, týmy na 3. – 6. místě čeká čtvrtfinále. Tento pozměněný systém si týmy před startem soutěže odhlasovaly s tím, aby i základní část měla svůj náboj. A při pohledu na tabulku, bude jarní část určitě velmi zajímavá a pořadí pro play-off se může měnit po každém odehraném kole. Vyřazovací část se pak hraje na tři vítězná utkání.


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6