2. liga

Vyrovnaná derby v Okříškách, Hodoníně a Brně, Zohor překvapil Flyers

V pořadí 13. kolo přinesl víkend 18.-19.3. Rozpis soutěže přinesl hned 3 derby, které okořenily toto předposlední kolo základní části. Reportáž k jednotlivým zápasům si můžete přečíst níže.

JVSK SLZA Okříšky – SK Jihlava 2:3

(1:1, 1:0, 0:2) – Marek Vykydal, Zdeněk Ščudla


Vyrovnaný duel druhého a čtvrtého týmu tabulky se v sobotu odehrál za krásného počasí v Okříškách. Domácí SLZA zde přivítala svého krajského rivala, tým SK Jihlava, a k vidění byl bojovný hokejbal se šancemi na obou stranách.

Lépe do utkání vstoupily Okříšky, když v přesilové hře lítal míček na modré čáře od hokejek Fialy a Michala Nováka, až se následně dostal do předbrankového prostoru, kde Riedl přiťukl Ivanu Samkovi a ten svým klasickým důrazem na brankovišti poslal SLZU do vedení. O chvíli později však byla přesilová hra zužitkována i na druhé straně, kdy se prosadil po asistencích Střechy a Tomáš Hlavatého Jaroslav Růžička a Jihlava srovnala. Před koncem první třetiny nastala neplánovaná přestávka kvůli opravě mantinelu, ale po pár minutách bylo opraveno a šlo se znovu hrát.

Hra se přelévala ze strany na stranu a každý tým si vytvářel dost šancí ke vstřelení branky, ale jak domácí brankář Musil, tak hostující Čára drželi své týmy. Domácí obrana do utkání nastoupila kvůli marodce pouze ve čtyřech hráčích ve složení Gric, Jan Novák, Hanzl a Riedl, a nejlepšího střelce soutěže, jihlavského Střechu, držela prozatím na uzdě. Ve 24. minutě se měnilo skóre, když zafungovala znovu přesilová hra domácích. Tentokrát nejlepší nahrávač soutěže, Fiala, nahrál na modré čáře aktivnímu Michalu Novákovi, jehož střelu si po odrazu našel Tomáš Riedl a poslal Okříšky znovu do vedení. Hra i nadále byla velmi vyrovnaná, ale střely Malého, Dočekala, Chlubny, Přibyla nebo Sýkory skončily na pozorném Čárovi.

Zkušení hosté však utkání díky produktivitě ve 3. třetině otočili. Zmiňovaný Střecha byl dnes v roli asistenta a při přesilové hře nejprve vybídl s Jaroslavem Růžičkou Jakuba Kocha k vyrovnání, a ve 40. minutě hosté otočili skóre na 2:3, kdy se opět prosadila trojice Koch, Střecha a zakončovatel Růžička. Domácí se snažili, opticky měli ve třetí třetině navrch, ale například šance Jana Nováka z bezprostřední blízkosti v brance neskončila.

Zápas, kterému by nejspíše více slušela remíza, tak nakonec skončil lépe pro hosty, kteří si z Okříšek odváží výhru 2:3. Okříšky se však nemají za co stydět a již příští víkend budou chtít podobným výkonem potrápit Sudoměřice na jeho hřišti v posledním zápase základní části.

Eagles Brno – HBK Bulldogs Brno B 3:4ss

(0:1, 2:0, 1:2 – 0:0) – Roman Vokurka, Michal Prudík

Brněnské derby odstartovalo v sobotu od 13:30 a přihlíželo mu na 4 desítky diváků. Eagles hned ve 2. minutě čelili tlaku Bulldoků, kdy po sekání Jiřího Šmardy a vyhození míčku Pešáka se dostali do oslabení 5 na 3. Eagles toto oslabení přežili bez obdrženého gólu a pomalu začali sbírat síly k ofenzivní činnosti. V čase 5:55 otevírá skóre utkání Vladimír Protiva, který prostřelil brankáře Eagles Jiřího Čupra. Hra měla poměrně rychlý spád, ale emoce na brněnské derby nikde. Skóre 1. třetiny se již nezměnilo a Bulldoci ovládli 1. třetinu.

Do 2. třetiny vkročili lépe Eagles, kdy se v oslabení po asistencích Šmardy mladšího a Matýška prosadil v prvním hokejbalovém utkání 2. ligy Damián Sova. 1:1. O 200 sekund později se mohli Eagles radovat podruhé, kdy se po asistenci Davida Ohainky prosadil bek Adam Máčal. Kromě tohoto otočení skóre se na hřišti také pěkně vylučovalo, kdy ve 2. třetině rozdali sudí 12 trestných minut.

Ve 3. třetině tlačili Bulldoci Orly pěkně zostra, kdy měli na hřišti technickou převahu. Eagles naopak využivali svých mladých nadějí a Bulldoky svou fyzickou převahou místy mírně přehrávali. V brance se činili Čupr a Alexa. Ve 40. minutě utkání se opět prosazuje a vyrovnává Vladimír Protiva, který se prosadil po asistencích Šíra a Vojtěcha Zemena. O 3 minuty později se stav utkání otočil, kdy Ondřej Jelínek po asistenci Šíra a Kovalčíka využil přesilovou hru a poslal Bulldoky do vedení 2:3. Po 76 sekundách ale bylo vyrovnáno. Znovu se prosadil za Eagles Adam Máčal, tentokrát po šikovné asistenci kapitána Orlů Martina Šplíchala. Do konce třetiny se nicméně již nic podstatného neudálo.

V prodloužení jsme mohli vidět opatrný hokejbal, který gól nepřinesl. Na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy, kdy se až jako první hráč v 7. sérii prosadil Ondřej Šír a Bulldoci si tak odnesli z městského derby bod navíc.


HBC Hodonín – SK Sudoměřice 2:3

(1:1, 1:1, 0:1) – Zdeněk Zvařič, Zdeněk Ščudla

Sobotní 14. hodinou započala bitva o vládce jihu Jižní Moravy. Oba týmy k derby přistoupily k utkání zodpovědně a v patřičných sestavách. Skóre utkání otevírá v čase 5:38 Prčík Jan, který po asistenci Slezáka prostřelil sudoměřického Petroviče. Sudoměřice na vyrovnání nemusely dlouho čekat, jelikož se Tomáš Konderla v čase 6:11, po asistenci Miroslava Poláka, chytrou střelou skóroval do Oláhovy svatyně. Hodonín poté nevyužil čtyřminutovou přesilovku 5:4 za faul vysokou holí Miroslava Poláka na hodonínského Jáchyma Prčíka. Kromě přímočarého hokejbalu se do konce 1. třetiny nic významného nestalo.

Vstup do 2. třetiny vychází lépe Sudoměřicím, které díky Martinu Chovancovi v početní nevýhodě 5 na 3 zvyšují na 1:2. Za 51 sekund je ale vyrovnáno, šťastnou padající střelou z nulového úhlu se prosazuje po asistencích Rapanta a Tótha Jakub Navrátil. Během průběhu druhé třetiny začínají narůstat na obou stranách emoce, což má následek přísnější vylučování na obou stranách. Do konce 2. třetiny se hraje běhavý a tvrdý hokejbal, nicméně již žádná střela nenašla svůj cíl v podobě gólu.

Třetí třetina je od počátku utkání vyrovnaná a žádný z týmů nechce obdržet gól a případně se tak dotahovat na soupeře. Hodonínské hráče táhne kupředu bujaré publikum. Ve 40. minutě dochází k potyčce mezi Crlíkem a Mikulou, která ustanovila po 2 minuty hru 4 na 4. V čase 44:14 se po krásné akci přes celé hřiště za pomoci Dufka a Chovance prosazuje svým 2. gólem v utkání Tomáš Konderla. Hodonín neponechal nic v náhodě a hned nasadil hru v 6 bez brankáře. Následně se ještě Sudoměřice dostaly do 2 jasných gólových příležitostí, nicméně svými brankářskými dovednostmi zachránil Hodonín obránce Hübl. Hodonínu se již nepodařilo vyrovnat a Sudoměřice si tak z derby odváží 3 důležité body.


HBK Roconaba Zohor – HBC Flyers Jihlava 5:4

(1:0, 2:1, 2:3) – Marek Kralovič, Štefan Hozák

V neděli se od 11. hodiny dopoledne rozhořel souboj Zohoru a Flyers Jihlava. Flyers při výletu na Slovensko přicestovali pouze s devíti hráči do pole, což se v konečné fázi ukázalo jako osudné. Hned v úvodu se prosadil domácí Denis Daniehel, který v čase 01:04 po asistenci Filipa Gerthofera prostřelil hostujícího brankáře Drštičku. Jihlava poté měla k dispozici 4 minuty dlouhou přesilovku 5 na 4, kterou ale nevyužila.

Ve druhé třetině vyrovnal v čase 17:27 jihlavský Adam Richard, kterému asistoval Štěpán Brázda. Poté Zohor dokázal během chvíle odskočit na rozdíl 2 branek, kdy se za domácí prosadili opět Danihel a Švec. V čase 25:43 se u brankáře Drštičky odehrála bitka, kterou odnesli Rezek a Danihel, kteří byli vyloučeni do konce utkání. Do konce třetí třetiny se hrál nervózní a bojovný hokejbal.

Ve třetí třetině se jako první prosadili domácí, kdy díky Samochinovi Zohor zvýšil na 4:1. Byť se zdálo, že Flyers již nebudou nějak reagovat, opak byl pravdou. Zásluhou 3 slepených gólů Ondřeje Jobáka a Švece byl stav utkání najednou 5:3. Na 5:4 dokázal ještě korigovat v čase 39:50 hostujicí Adam Richard, který po přihrávkách Jobáka a Brázdy zavěsil do klece Martina Mendla. Do konce nervózního utkání ještě proběhlo několik oboustranných vyloučení, nicméně na stavu utkání a na vítězství Zohoru to již nemělo žádný vliv.

Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6