2. liga

Jihlava obhájila druholigový titul

Nikdo s nimi nepočítal, přesto dokázal podceňovaný tým ukořistit zlatý pohár. SK Jihlava ve finále porazil 3:1 na zápasy SK Sudoměřice a obhájil loňské prvenství ve 2. lize Morava-Jih. Bronz berou hokejbalisté HBC Hodonín.

Minulý víkend hokejbalisté Sportovního klubu vyhráli jedno utkání na hřišti Sudoměřic, kde se hrálo již pro naší soutěž netradičně na asfaltovém povrchu. Jeden bod z horké půdy soupeře se nakonec ukázal pro celek z Vysočiny jako klíčový. Jihlava je totiž v letošním play-off (stejně jako v loňském) před domácími diváky 100% a to potvrdila také ve finálových duelech, které se odehrály minulý víkend.

Oslabené Sudoměřice vzdorovaly pouze první třetinu

Očekávala se další tvrdá řežba, jako byla k vidění na hřišti Sudoměřic. Opak byl ale pravdou. "Sudky" vůbec nehrály svojí hru z předešlých zápasů, kde čistily předbrankový prostor a zasypávaly soupeře řadou střel. Naopak. Aktivita byla na straně domácích, kteří se díky řadě početních výhod dostávali do tempa. Přesto šli do vedení hosté díky Hujsovi. Domácí zápas otočili čtyřmi brankami a nutno podotknout, že jim to Sudoměřice dost usnadnily. Na vině byl fakt, že parta z Jihu Moravy dorazila na finálový víkend bez řady opor. Do hry nezasáhli tahouni jako Drgoň, ani Danihel a na první zápas nebyl k dispozici ani vítěz kanadského bodování základní části Pokovič T. Na druhé straně v Jihlavě absentovali Střecha, Fejt, Habermann a k dispozici nebyl ani brankář Čára. Při stavu 4:1 došlo k události, které zastavila čas. Na zem se svalil obránce Polák, který musel být převezen do nemocnice. Otřesené Sudoměřice zápas dohrávat nechtěly, po půlhodinové pauze se nakonec pokračovalo ve hře, nicméně se již zápas pouze dohrával v poklidném tempu. Jihlava si tak vypracovala mistrovský mečbol.

SK Jihlava – SK Sudoměřice 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Vávrů (Hlavatý), 19. Zeman (Peschout, Maštera), 28. Blaško (Pošvic), 29. Zápotočný (Bohatý, Maštera), 45. Maštera (Bohatý) – 7. Hujsa (Mikula), 42. Muráň (Mikula, Kovalovský).

Rozhodčí: Řezníček, Kánský. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Střely na branku: 27:20. Diváci: 167.

Stav série: 2:1

Jihlavskou obhajobu sledovalo 234 diváků

Na čtvrtý nedělní duel Sudoměřice rozšířily svůj kádr o vítěze kanadského bodování základní části Pokoviče a také další tři hráče, jenže rozjetá Jihlava si nenechala svoji cestu k poháru zkomplikovat. Takticky soupeře přehrála a sama si vypracovala řadu brankových příležitostí. V samotném výsledku hrály prim především přesilové hry. Tým SK si následně tříbrankový náskok z poloviny utkání zkušeně držel. Sudoměřice se sice snažily utkání zdramatizovat, jenže se přes jihlavskou obranu do konce utkání neprosadily. SK Jihlava tak ze čtvrtého místa po základní části došla až na samý vrchol. Tým, s kterým nikdo před startem play-off nepočítal, ukázal, že má svoji vnitřní sílu a opět rozšířil svou sbírku cenných trofejí.

„V první řadě musíme poděkovat všem fantastickým divákům, kteří nás chodili celé play-off podporovat, moc si toho vážíme. Samotná sezóna pro nás byla jako na houpačce, v základní části jsme se prali s obměnou kádru, hodně kluků skončilo, nebo přestoupilo jinam. Výhra se střídala s prohrou, neměli jsme stabilní výkony. K tomu řada zraněných hráčů, někdy jsme to těžko lepili… Nikdo s námi do bojů o titul nepočítal, nicméně na vyřazovací část se celý tým neskutečně semkl, hrál obětavě a chtěl vyhrát vždy o něco víc, než soupeř. To velké úsilí a týmovost ukázala semifinálová série proti suverénovi z Hodonína, a také minulý víkend, kdy jsme získali v Sudoměřicích klíčový bod. Doma jsme si na plastu věřili a před takovou kulisou nemohli nic vypustit. Je to překvapivý, ale o to krásnější titul,“ glosoval po zápase hlavní trenér Lukáš Staněk.

SK Jihlava – SK Sudoměřice 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Maštera (Peschout, Král), 16. Peschout (Bakus), 21. Bakus (Pošvic).

Rozhodčí: Prudík, Hrazdíra. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 24:16. Diváci: 234.

Stav série: 3:1

Jihlava: Humlíček, Gruss, Kváš – Blaško, Mareš, Vávrů, Peschout, Harasim, Hrbáč, Zbořil, Hora – Bakus, Hlavatý, Střecha “A“ – Bohatý, Maštera, Pošvic – Ileček, Zeman, Král “C“ – Zápotočný “A“, Dvořák, Bína – Růžička, Moravský. Trenéři: Staněk, Doležal.

Sudoměřice: Kučera - Janík, Mikula, Ivánek, Chovanec "A", Hujsa "A", Kovalovský, Krajsa, Muráň, Petrek, Polák, Pokovič R., Pokovič T. "C", Toman.


Tabulka 2. Liga - Morava Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hodonín
14 65:29 36
2.
HBC Flyers Jihlava
14 80:37 33
3.
SK Sudoměřice
14 83:41 30
4.
SK Jihlava
14 65:60 24
5.
JVSK SLZA Okříšky
14 62:65 18
6.
Eagles Brno
14 40:81 13
7.
HBK Roconaba Zohor
14 31:85 8
8.
HBK Bulldogs Brno B
14 42:70 6